Hovenier Amsterdam

Toon Schmidt

Hovenier

Hovenier met roze shirt op zijn knieen aan het werk in het zand in de tuin

Wat verdient een hovenier?

Heb je interesse in een baan als hovenier en ben je benieuwd naar het salaris dat daar bij hoort? In dit artikel lees je wat een hovenier verdient en geven we je meer inzicht in werken bij een hoveniersbedrijf of als zelfstandig hovenier. Lees verder en kom erachter wat je met je groene vingers kunt verdienen. 

Gemiddeld salaris van een hovenier in Nederland


Het gemiddelde salaris van een hovenier bedraagt anno 2024 ongeveer €2.650 bruto bij een 40-urige werkweek. Het maximale bruto maandloon voor ervaren hoveniers loopt op tot zo’n €3.000. Voor leidinggevenden zoals voormannen kan het salaris nog hoger liggen; tot zo’n € 4.000 per maand. Het minimale salaris van een startende tuinman is gelijk aan het wettelijke minimumloon. 

Factoren die het salaris van een hovenier beïnvloeden


Het salaris van een hovenier wordt naast ervaring beïnvloed door verschillende factoren. Denk aan de opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd: hoe relevanter je opleiding(en), hoe hoger je salaris. Hetzelfde geldt voor specialisaties en certificeringen: hoe gespecialiseerder, hoe hoger je loon in de regel zal zijn. Verder kun je je salaris opkrikken door leidinggevende taken op je te nemen. Tot slot speelt ook de regio waarin je werkzaam bent een rol: hoe groter de vraag naar mensen die in het groen werken, hoe meer je kunt verdienen. 

Salarisontwikkeling hovenier


De salarisontwikkeling van een hovenier hebben we in de onderstaande tabel in beeld gebracht. Let op: dit is slechts een indicatie van het werkelijke loon. Dat is, zoals gezegd, afhankelijk van verschillende factoren.

Functie  Geschat brutoloon per maand
Startende hovenier € 2.389 (minimumloon) - 2.650
Ervaren hovenier € 2.650 - € 3.000
Voorman € 3.000 - € 3.400
Bedrijfsleider € 3.500 - € 4.000
Specialist  € 3.200 tot € 3.800

Doorgroeimogelijkheden hovenier

 

Wil jij je salaris als hovenier naar een hoger niveau brengen? Dan loont het om je te blijven ontwikkelen en je te specialiseren. Dit kan in allerlei richtingen zijn. Houd je je graag bezig met het ontwerpen van tuinen? Dan kun je doorgroeien naar een rol als tuinarchtitect. Vind je het onderhouden en snoeien van bomen leuk? Dan is boomchirurg misschien wel de volgende functie voor jou. Houd jij graag overzicht? Dan kun je als voorman planningen maken en het werk van je collega’s overzien.  

Secundaire arbeidsvoorwaarden en extra's


Staar je niet blind op het brutoloon dat je als hovenier kunt verdienen. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk om in de gaten te houden. Krijg je bijvoorbeeld een aantrekkelijke pensioenregeling, reiskostenvergoeding of sportschoolabonnement van je werkgever, dan levert dit je (indirect) geld op, waardoor je netto meer overhoudt. Je hoeft deze kosten immers niet zelf te maken. 

Is er een verschil in salaris tussen fulltime en parttime hoveniers?


Uiteraard is er een verschil tussen het salaris van een fulltime en een parttime groenmedewerker. Meestal blijft het uurloon echter gelijk. 

Het salaris van een parttime hovenier wordt dan verminderd met dezelfde factor als het aantal uren dat wordt gewerkt ten opzichte van fulltime. 

Verdien je meer als zelfstandig ondernemer of in loondienst?


Als zelfstandige hovenier kun je in principe meer verdienen. Je bepaalt zelf je tarieven en verdient vaak een hoger uurloon. Ook kun je als zelfstandige profiteren van diverse belastingvoordelen, zoals aftrekposten voor bedrijfskosten. Daar staan minder zekerheid en hoge opstartkosten tegenover. Als zelfstandige tuinman kan je inkomen fluctueren, en moet je zelf investeren in gereedschappen, voertuigen en andere benodigdheden. Ook pensioenopbouw en verzekeringen moet je zelf regelen als je voor jezelf begint. 

Vergelijking met andere groene beroepen


Het salaris van een hovenier ligt over het algemeen wat lager dan dat van vergelijkbare beroepen. In gerelateerde vakgebieden zoals tuinontwerp, boomverzorging en landschapsontwerp liggen de salarissen over het algemeen hoger. Dit komt doordat het meer gespecialiseerde beroepen zijn, die onder meer gepaard gaan met planning en ontwerp. Het vak van hovenier is juist meer algemeen en uitvoerend van aard. De precieze lonen van andere functies in het groen zijn ook weer afhankelijk van ervaring, het werkgebied en de werkgever. 

Tips voor het onderhandelen over je salaris als hovenier


Wil je beter verdienen als hovenier? Dan kun je net als in elk beroep onderhandelen over je salaris. Het is daarbij wel goed om in je achterhoofd te houden wat de gebruikelijke lonen zijn. Zo kun je een realistisch bod neerleggen bij je werkgever. Wil je echt stappen maken? Dan is het zoals gezegd slim om je te ontwikkelen tot leidinggevende of je te specialiseren in een specifiek aspect van het vak. 

Werken als hovenier bij Hoveniersbedrijf Schmidt?


Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden om aan het werk te gaan als hovenier? En woon je toevallig ook nog in of rond onze werkgebieden Amsterdam, Hoofddorp, Haarlem of Amstelveen? Wij zijn altijd op zoek naar talentvolle werkers met een passende vooropleiding. Naast een gezellige werksfeer bieden wij (startende) hoverniers ook een prima salaris!


Lees ook onze andere berichten

Hovenier met roze shirt op zijn knieen aan het werk in het zand in de tuin
Wat verdient een hovenier?
Groene grastuin met visvijver in het midden
Stappen voor het aanleggen van vijvers en waterpartijen
Scroll naar boven