5 tips voor een waterbestendige tuin
2023 was het natste jaar ooit gemeten. En ook de komende dagen is er veel regen voorspeld. Door de veranderende klimaatomstandigheden hebben we steeds vaker te maken met hevige regenbuien, wat leidt tot wateroverlast in tuinen. Gelukkig kun je het een en ander doen om jouw tuin regenbestendig te maken. Dus stroop die handen uit de mouwen: hier zijn vijf tips om je op weg te helpen.
Waarom jouw tuin regenbestendig maken?
Wateroverlast is een belastend milieuprobleem. Wanneer we te maken hebben met langdurige en hevige regenval, krijgt de grond niet de kans om al het regenwater te absorberen. Dit leidt tot schade aan planten en overstromende riolen, die vervuilend zijn voor onze omgeving. Als we allemaal wat efficiënter met regenwater omgaan, kunnen we wateroverlast verminderen en een duurzame leefomgeving creëren.
Tips voor een regenbestendige tuin
Of je nu een balkon, een kleine tuin of een grote tuin hebt, iedereen kan meehelpen om wateroverlast te voorkomen. Weet dat je met een paar kleine aanpassingen aan jouw tuin al een groot verschil kan maken.
1: Vang regenwater op en sla het op
Sluit regentonnen of -reservoirs aan om regenwater op te vangen. Hierdoor wordt het rioleringssysteem minder belast, wat helpt om overstromingen te voorkomen en wateroverlast te verminderen. Daarnaast is regenwater ook nog eens beter voor planten en milieuvriendelijker omdat het de verspilling van drinkwater tegengaat: je gebruikt immers het opgevangen regenwater om je tuin te bewateren in drogere periodes.
2: Gebruik waterdoorlatende bodembedekkers
Gebruik waterdoorlatende bodembedekkers zoals beplanting, grind of houtsnippers zodat regenwater in de bodem kan trekken. Dit helpt wateroverlast te voorkomen en vermindert de druk op het rioleringssysteem. Denk je aan een nieuw terras? Zorg dan voor grote waterdoorlatende voegen tussen de tegels.
3: Laat planten groeien op daken en muren
Grijs eruit, groen erin! Groene daken en muren helpen bij het absorberen van regenwater. Dit vermindert niet alleen de belasting van het rioolsysteem, maar reguleert ook nog eens de temperatuur rondom je huis. Daarnaast ziet een dak of muur vol planten en bloemen er ook nog eens gezellig uit.
4: Creëer waterdoorlatende zones
Heb je lager gelegen delen in jouw tuin of kun je deze creëren? Zorg er dan voor dat deze zones waterdoorlatend zijn. Gebruik grind of mulch om de bodem te bedekken, waardoor een teveel aan regenwater opgevangen wordt en je voorkomt dat het zich verspreidt naar andere delen van de tuin.
5. Kies de juiste plantensoorten
Wat betreft de beplanting doe je er natuurlijk goed aan om jouw buitenruimte lekker groen te maken. Houd daarbij rekening met de grond en de ligging. Zo vul je de lager gelegen delen goed op met planten die goed gedijen in vochtige omstandigheden maar ook bestand zijn tegen warme en drogere periodes.
Ben je van plan om aanpassingen te doen aan jouw tuin om het regenbestendig te maken? In Nederland zijn er verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar voor het opvangen van regenwater. Deze subsidies kunnen per gemeente of provincie verschillen. Informeer bij jouw gemeente naar de beschikbare subsidies en voorwaarden in jouw regio.