Hovenier Amsterdam

Toon Schmidt

Hovenier

Man die in de tuin buiten werkt in de natuur

Buiten werken wint aan populariteit, en niet zonder reden. Werken in de natuur heeft veel voordelen voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. In dit artikel bespreken we hoe werken in de buitenlucht kan bijdragen aan je welzijn en gezondheid.

Werken in de natuur stimuleert de creativiteit 

Werken in een natuurlijke omgeving boost je creativiteit. Onderzoek toont aan dat een groene omgeving helpt om je geest te verfrissen en nieuwe ideeën op te doen. De afwisseling in kleuren, vormen en geluiden in de natuur werkt inspirerend, waardoor je makkelijker op creatieve oplossingen komt. Mensen die buiten werken, zoals tuinmannen (m/v) ervaren minder afleiding, waardoor er meer ruimte is voor nieuwe inzichten en ideeën. 

Buiten werken vermindert stress en verbetert de mentale gezondheid

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van verminderde werkprestaties, burn-outs en andere vormen van uitval. Bij banen waarin je buiten kunt werken, speelt dit een stuk minder. Beroepen die buiten worden uitgeoefend gaan over het algemeen gepaard met minder stress en afleiding. Daarnaast heeft de natuur een gunstige invloed op je stressniveaus en mentale gezondheid. In de volgende alinea lees je hier meer over.

De invloed van de natuur op stressniveaus

Uit studies blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur de aanmaak van het stresshormoon cortisol vermindert. Een natuurlijke omgeving werkt ontspannend en verlaagt je hartslag en bloeddruk, wat zorgt voor een directe vermindering van stress. Door buiten te werken, kun je dus op een natuurlijke manier je stresslevels verlagen.

Fysieke gezondheidsvoordelen van buiten werken

Naast de voordelen voor je mentale gezondheid, heeft buiten werken ook tal van fysieke gezondheidsvoordelen. In de volgende alinea’s gaan we in op de fysieke pluspunten van buitenwerk. 

Zonlicht en frisse lucht

Frisse lucht en zonlicht zijn essentieel voor een goede gezondheid. Wanneer je buiten werkt, krijg je automatisch meer zuurstof binnen, wat goed is voor je longen en je energieniveau verhoogt. Daarnaast zorgt zonlicht voor de aanmaak van vitamine D, wat essentieel is voor sterke botten en een goed immuunsysteem.

Buitenwerk houdt je in beweging

Buiten werken kan ook bijdragen aan meer fysieke activiteit. Werk in de buitenlucht is vaker fysiek van aard. Waar mensen binnen vaak achter een beeldscherm zitten, wordt buiten gelopen, gebouwd, gefietst en nog veel meer. Al deze extra beweging is goed voor je lichaam. Op de lange termijn helpt deze extra fysieke activiteit je conditie, gewicht en spierkracht op peil te houden en zelfs te verbeteren.

Verbinding met de natuur en milieubewustzijn

Een ander belangrijk aspect van buiten werken is dat het je helpt om een diepere verbinding met de natuur te ontwikkelen. Dit contact helpt je om bewuster om te gaan met de natuur en de impact die je daarop hebt. Werken in een natuurlijke omgeving maakt je bewuster van het belang van milieuvriendelijk gedrag. Het kan je motiveren om duurzamer te leven en meer zorg te dragen voor het milieu. 

Flexibiliteit en vrijheid

Een van de grootste voordelen van buiten werken is de flexibiliteit en vrijheid die het biedt. Buiten werken geeft je de mogelijkheid om op verschillende locaties te werken. Of het nu in een park, tuin of een bos is: als je buiten werkt kom je op de prachtigste plekken. Dit houdt je werk afwisselend en leuk. 

Buiten werken kan daarnaast een gevoel van vrijheid geven dat je binnen niet altijd ervaart. De open lucht, het contact met de natuur en de afwisseling in je omgeving dragen bij aan een groter gevoel van autonomie en vrijheid.

Ook buiten werken?

Wil je na het lezen van dit stuk ook graag buiten werken? Dan is een baan als tuinman of hovenier misschien wel iets voor jou! Lees snel meer in ons blog over de werkzaamheden van een tuinman. Woon je ook nog eens in de buurt van onze servicegebieden Haarlem, Amstelveen, Hoofddorp of Amsterdam, dan hebben wij misschien wel een baan voor je. Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.  


Lees ook onze andere berichten

Man die in de tuin buiten werkt in de natuur
De voordelen van buiten werken
Tuinman die arm uitsteekt naar bovenkant van blauwe schuur in de tuin
Wat doet een tuinman?
Scroll naar boven