Overweeg jij om in het groen te gaan werken en vraag je je af wat een tuinman (m/v) precies doet? Of wil je juist een tuinman inhuren, en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Lees verder en ontdek welke taken en verantwoordelijkheden bij dit prachtige beroep horen.
Wat is een tuinman?
Eerst even terug naar de basis: een tuinman is iemand die zich bezighoudt met de aanleg en het onderhoud van tuinen. Het beroep wordt ook wel ‘hovenier’ genoemd. Dit klinkt iets chiquer, maar betekent hetzelfde. Wel is het zo dat de term ‘hovenier’ vaker wordt gebruikt door vakgenoten en collega’s, terwijl ‘tuinman’ vaker wordt gebruikt door klanten. Wil je dit beroep gaan uitoefenen, zoek dan dus naar ‘hovenier vacatures’.
Dagelijkse bezigheden van een hovenier
Een tuinman voert op een dag veel verschillende en afwisselende werkzaamheden uit. Het werk kan bovendien sterk verschillen per klus. Een tuinman die een tuin aanlegt, bepaalt bijvoorbeeld eerst nauwkeurig welke planten, bomen en struiken waar moeten worden aangeplant. Daarbij houdt een hovenier rekening met de ruimte, de hoeveelheid licht en het soort voeding dat een plant nodig heeft.
Wanneer de tuin eenmaal mooi is aangelegd, zorgt de tuinman dat deze in topconditie blijft. Hij (of zij) onderhoudt de tuin en maakt deze schoon. Bij onderhoud kun je denken aan het verwijderen van onkruid, het snoeien van bomen en planten, en het bemesten van de tuin.
Seizoensgebonden werkzaamheden van een tuinman
Het werk van een tuinman verschilt dus per klus. Maar ook de seizoenen spelen een belangrijke rol. In het najaar houdt een hovenier zich bijvoorbeeld bezig met het inzaaien van nieuwe planten en het winterklaar maken van de tuin. Dit omvat het terugsnoeien van bepaalde planten en het inpakken of verplaatsen van andere. In de herfst is een tuinman ook vaak druk met het opruimen en harken van bladeren. In de winter, wanneer veel planten een soort winterslaap houden, is er meer tijd voor het onderhoud van tuinapparatuur. In de lente, wanneer de tuinen weer tot leven komen, heeft een tuinman het vaak druk met het aanplanten van nieuwe planten en bomen, en het maaien en snoeien van bestaande.
Welke specialistische werkzaamheden voert een tuinman uit?
Naast werkzaamheden die elke tuinman uitvoert, hebben veel hoveniers een eigen specialisatie. Sommige tuinmannen en hoveniersbedrijven zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in het kappen van bomen, terwijl andere zich hebben toegelegd op het bestraten van tuinen, het aanleggen en onderhouden van irrigatiesystemen of tuinontwerp. Deze diensten behoren dus niet altijd tot het standaard dienstenpakket van een tuinman. Om deze diensten aan te kunnen bieden, zijn vaak extra opleidingen en specialistische expertise vereist. Bij sommige hoveniersbedrijven, zoals het onze, vind je veel specialistische diensten onder één dak.
Welk gereedschap en welke apparatuur gebruikt een tuinman?
Tot het standaard gereedschap van een tuinman behoren bekende hulpmiddelen als een schoffel, spade, kruiwagen, hark, snoeischaar en zaag. Daarnaast kun je denken aan tuinslang en licht gemotoriseerde apparaten als bladblazers, maaiers en kettingzagen. Daarnaast kun je denken aan trilplaten om de grond te effenen, meetapparatuur om alles juist in te meten, en palenrammers en grondboren om palen stevig in de grond te slaan. Ook zijn er tuinmannen die gebruikmaken van kleine graafmachines of kranen om benodigdheden over het huis te tillen. Voor de wat zwaardere machines geldt dat deze steeds vaker elektrisch zijn. De trend van elektrificatie heeft te maken met milieu-eisen, maar zorgt ook dat de apparaten steeds stiller zijn, waardoor het voor tuinmannen en hun omgeving prettiger is om mee te werken.
Wat moet een tuinman weten van planten en onderhoud?
Een tuinman moet weten welke planten geschikt zijn voor welke omgeving. Hierbij spelen het klimaat, de bodemsoort en de hoeveelheid zonlicht een rol. Daarnaast moet een professional weten hoe de planten verzorgd moeten worden: hoeveel water ze nodig hebben, wanneer ze gesnoeid moeten worden en welke voeding eventueel moet worden toegediend. Voor een afwisselende tuin is het ook mooi als de tuinman rekening houdt met de bloeitijd van de verschillende planten.
Advies en klantenservice
Een tuinman moet ook goed overweg kunnen met klanten. Een tuinman moet de klant van advies kunnen voorzien, en moet daarbij een balans zien te vinden tussen zijn eigen expertise en de wensen van de klant. Het advies omvat onder meer aanbevelingen op het gebied van planten, materiaalkeuze en onderhoud. De keuzes van de klant moeten ook binnen een bepaald kostenplaatje vallen. Daarom is het belangrijk dat een tuinman realistische offertes kan opstellen en bij zijn werkzaamheden binnen het afgesproken budget blijft.
Milieuvriendelijke werkwijze
De laatste jaren is het steeds belangrijker dat tuinmannen weten hoe ze op milieuvriendelijke wijze kunnen werken. Dit is niet alleen goed voor de natuur en de biodiversiteit die onder druk staan, maar wordt ook verwacht door klanten. Tuinmannen werken daarom steeds vaker met ecologische hulp- en bestrijdingsmiddelen, en geven de natuur waar mogelijk steeds meer de ruimte. Dit kan bijvoorbeeld door tegels te vervangen door beplanting of bomen. Hierdoor kan water makkelijker de grond bereiken en neemt de biodiversiteit in de vorm van planten en dieren toe.
Welke opleiding en vaardigheden moet een tuinman hebben?
Als je tuinman wilt worden, kun je de mbo-opleiding hovenier of groenvoorziening volgen. Vaak zijn deze opleidingen ook als BBL leerweg te volgen. Dit betekent dat je het grootste deel van de week leert in de praktijk, en bijvoorbeeld een dag naar school gaat. Daarnaast zijn er tuinmannen die alles in de praktijk leren. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om buiten te zijn, je handen uit de mouwen te steken, en er voldoening van krijgt iets moois te maken. Voor bepaalde werkzaamheden, zoals het bedienen van bepaalde machines, zijn certificeringen verplicht. Als je eenmaal als tuinman werkt en door wilt groeien, kun je ook vervolgopleidingen volgen, zoals die tot tuinarchitect of Tree Technician.
Nog steeds geïnteresseerd in werken als tuinman? Lees dan ook het volgende artikel: Wat verdient een hovenier?